Sunday

Традиционни, християнски празници

Христос воскресе!

Празниците са хубаво нещо и не би трябвало да ви карат да се чувствате по-напрегнати, по-изнервени или по-изморени. Повечето дни са изпълнени със задължения. Празниците трябва да са различни. Изживейте деня така, че да ви достави удоволствие.

Ако по някаква причина не можете да боядисате яйцата в четвъртък или в събота - направете го в неделя. Ако пък не ви се занимава - не ги боядисвайте изобщо. Това не ви прави лоши хора и няма за какво да се чувствате виновни. Вместо това можете да се видите със семейство и роднини, да прекарате малко време с тях, да им разкажете какво се случва с вас и да ги изслушате.

Или пък недейте. Този светъл християнски празник е чудесен повод за семейни сбирки, но не всеки има семейство, с което иска да се сбира. Случва се, какво да се прави, бог така е решил. Това не ви прави лоши хора. Посветете времето си на любимо занимание - каквото и да е то. Дали сами или с компания, дали вкъщи или сред природата, дали полезно или вредно - все едно, стига да ви прави щастливи.

Ако сте решили да пътувате през почивните дни, направете го, защото наистина искате. Наистина искате да видите и опознаете някое ново място (или да се върнете на някое старо и познато). Наистина искате да се отдадете на почивка, далеч от ежедневието. Наистина искате да усетите очарованието в това да си на път. Направете го за удоволствие. А не защото всички така правят. Не защото така трябва. Иначе по-добре си останете вкъщи и си спестете престоя в задръстванията. Това няма да ви направи по-лоши хора.

Сега сякаш всеки си спомня как едно време баба му е събирала цялата фамилия и е създавала неповторим семеен уют. И се опитва да направи същото, като я имитира. Повтаря същите действия и ритуали, сякаш са заклинания с магическа сила, които призовават "духа на семейния уют". И ако не се получава почва да се чуди защо и в кого е вината. Според мен тайната е, че едно време бабата не е имитирала своята баба. Просто е правила всичко онова, което е искала и което я е правело щастлива.

Правете нещата, които ви правят щастливи. Дори ако те не включват боядисване на яйца по Великден. Няма смисъл да се напъвате да правите неща, които не желаете. Тези дребни, социални лицемерия нямат силата да ви направят по-добри хора. Нито пък пренебрагването им ви прави по-лоши. Други са нещата, които ви правят лоши, И ако сте лоши, ще си останете такива, независимо колко пъти кажете "Христос воскресе".