Wednesday

Ежедневни трагедии

Не искам от вас непрестанно да мислите за ежедневните човешки трагедии по света. То е и невъзможно. Милиони хора страдат от болести, войни, глад, бедност, самота - няма как да съпреживявате мъката на всеки един от тях. Аз съм последният, който би очаквал да ви пука за някакви непознати на другия край на земята, които дори не сте виждали. Измежду тях със сигурност има и добри хора, хора достойни, които биха били ваши приятели, ако ги познавахте. Но понеже не ги познавате, всичко е наред. Не искам от вас да се чувствате зле заради тях.

Искам просто да спрете да повтаряте, че животът е прекрасен.

3 comments:

  1. Но той е. Въпреки изреденето от теб, въпреки още хиляди неща, за които и аз се сещам. Иначе щеше да е едно масово самоубийство. И нямаше да чакам с радост някои предстоящи събития. Не можеш да отнемеш надеждата на хората, дори и да е наивна. Нищо добро няма да излезе.

    ReplyDelete
  2. много, много добре те разбирам. аз съм същата. всекидневно, ежечасно мисля за цялата помия, която ни облива отвсякъде. как бих могла да си свиркам безгрижно и да ходя по купони и дискотеки, когато знам, че хиляди, милиони хора умират в безбожна мизерия. Предотвратима. Ненужна.
    изпитвам физическа непоносимост към хора, които казват, че това, че другите страдат не би трябвало да ни пречи на нас да се радваме на живота - т.е. модерен прочит на ' и ние ли да легнем да мрем'. Нещо се случва с този свят и никой няма извинение да не се опитва всекидевно да му противодейства. Парите, които се дават за 5-звездни екскурзийки и прочее могат да отидат за семейства, които нямат какво да ядат. Не могат, а трябва.
    Не злото ще съсипе всичко, а апатията и склонността да мислим, че 'нас не ни касае', там нали е във вестника или онлайн; статистиката е за другите хора - тях ги отвличат, изнасилват, ограбват, прегазват, убиват и разчленяват. Пък и то...нали...тия неща се случват само на хора, които по един или друг начин са ги предизвикали..като бебата на по 3-6 месечна възраст, момичета на по 11,12 години и момчета на по 8,9..и така..
    животът е прекрасен - хората се постарахме да го направим такъв

    ReplyDelete
    Replies
    1. Изглежда смяташ, че можем да го променим? Аз не вярвам в това. И по един или друг начин трябва да живеем в света какъвто е.

      Но ако нашият живот е хубав в момента това не значи, че е такъв по принцип и е обидно да го твърдим спрямо онези, които в момента са на дъното на пропастта. Обидно е и ни прави да изглеждаме глупави. Приеми краткото си щастие с отворени обятия, наслади му се, но не се самозабравяй - така мисля аз.

      Delete