Friday

Смисълът на живота

Моят личен проблем с определенията за смисъла на живота е, че им липсва конкретност и ми е невъзможно да ги приложа практически в ежедневния живот. Те винаги влизат в противоречие с реалността, която наблюдавам и предизвикват в мен усещането, че нещо не е наред. Освен това дават възможност да се тълкуват по безброй много различни начини. А и макар да звучат като правила, оказва се, че допускат безброй много изключения. Срещал съм хора, които са убедени в дадено определение за смисъла на живота. (И са постигнали чувство на сигурност и спокойствие.) По мои наблюдения, те избират да изопачат, омаловажат или игнорират фактите, които противоречат на идеята им и хиперболизират или си измислят факти, които я подкрепят. Това винаги ме е разочаровало.

Наскоро прочетох едно различно определение. То не се отнася за конкретно общество, култура, религия, раса или епоха. То е универсално за живота въобще. Според него, в ранните години на земята, химичните процеси довели до задържането на твърде много енергия във въглероден диоксид. Стремежът към еквилибриум на системата налагал освобождаването на тази енергия - водородът трябвало да взаимодейства с вългеродния диоксид за да образува метан и вода. Най-ефективият начин това да стане било чрез билогични процеси. Това е.

"The purpose of life is to hydrogenate carbon dioxide."Mike Russell

Може донякъде да ви се струва разочароващо, понеже ни отнема възможността да сме предопределени за величие. От друга страна обаче е много успокояващо да знаеш, че каквото и да стане, смисълът на живота е бил изпълнен.

1 comment:

  1. Anonymous22:49

    Разочароващото е, че всъщност няма смисъл в един живот. Единственото смислено нещо, за което се сещам е да се продължи нечие поколение. И факт! Когато създадем семейство влагаме всичко в него. Но ние сме хора и обичаме да усложняваме всичко прекалено много. Животните едва ли са си задавали този въпрос.. Повечето хора се опитват да открият смисъла в някакви елементарни ежедневни работи.. В крайна сметка всички умираме и всички "смислени" неща, които са били от значение вече не са. И никога не са били. Това му е разочароващото. Стига да го осъзнаеш наистина. Животът си е живот, но хората са наивни.. Радва ме.. определението ти :)

    ReplyDelete