Saturday

Живей за мига

По правило младежите са идеалисти, мечтатели и вярват в щастливата развръзка. За това често можете да ги чуете да казват, че е напълно възможно във всеки един момент да те блъсне кола или да умреш при друг нещастен случай. Обичат с патос да повтарят "живей за мига" и препращат верижни писма по електронната ви поща, в които ви съветват да си носите новите дрехи. Така оправдават глупавото си държание, мързела си, егоизма или нежеланието да поемат отговорност. Липсата на бъдеще означава липса на последствия, дава чувство на свобода.

Несъмнено е вярно, че смъртта дебне отвсякъде и никой не е защитен от инциденти с летален характер, но все пак такъв поглед е краен и едностранчив. Според данни на НСИ, ако сте на 17, вероятността да умрете през следващата 1 година е 0.00060 (по-малка, ако сте от град) и по всяка вероятност ще живеете още около 57 години. Знам, че звучи страшно, но е факт.

Въпросът "Какво би станало, ако утре съм мъртъв?" е вълнуващ, но, наистина, по-практично е да се питате "Какво би станало, ако утре съм все още жив?". Би станало това, че ще трябва да си понесете последствията от днес.

Някой може да попита, какво ако все пак ме блъсне кола? Е, такъв въпрос е лишен от всякаква рационалност. Ако умреш, няма да съжаляваш за нищо, защото ще си мъртъв. В момента на смъртта губиш способността си да съжаляваш.

"Винаги ще има утре" е далеч по правилен принцип за следване. С него не рискуваш нищо, защото дори да сгрешиш, няма да си жив да го видиш. Ако се замислите, ще видите, че съм прав.